Historie van het Indrukwekkenddubbeltoernooi.

 

In 1985 werd zwembad De Tobbe in De Goorn gesloopt en kwam baan 4 daarvoor in de plaats. Dat was tevens de start van het Apollo 4 dubbeltoernooi (vandaar de naam). Deze naam is 30 jaar lang de toernooinaam geweest, maar vanaf dit jaar heet het “Indrukwekkend Dubbeltoernooi” naar de hoofdsponsor: communicatiebureau Indrukwekkend.

 

Vele commissieleden hebben de afgelopen jaren hun bijdrage geleverd. Toernooileiders waren achtereenvolgens; Frank van Wijk (1985-1994); Reijn Pitstra (1995) en Richard Bakker (1996-2016). Vanaf 2017 is zal Jeske Groot de scepter gaan zwaaien.

 

Het toernooi werd de eerste 10 jaar in week 33 gehouden en daarna in week 34, maar omdat de laatste jaren, mede door vakantietijd, het animo van deelnemers en commissieleden afnam, is besloten het te verplaatsen naar week 38.

 

1996 was een memorabel jaar: er waren 225 partijen, we speelden in afvalschema’s en er werden spelers uitgeloot. Het was die week bloedheet. Iedereen speelde 3-setters en de gebroeders Kenter waren nog met een partij bezig op zondagnacht om 02.15, toen de automatische sproei installatie aan ging. Sinds die legendarische wedstrijd hebben de broertjes geen editie meer gemist.

 

De laatste jaren zijn er tussen de 120 en 140 partijen en spelen we in poules of schema's. Onze doelstelling is altijd om deelnemers zoveel mogelijk kans te geven om een aantal wedstrijden te kunnen spelen. Uiteraard spelen het aantal inschrijvingen en de capaciteit hierbij een belangrijke rol.

 

We begonnen op gravel, hebben vervolgens 1 jaar op Dynatop gespeeld en spelen sindsdien op kunstgras dat in de zomer van 2016, na bijna 20 jaar trouwe dienst, vernieuwd is. De editie van 2016 is dus op gloednieuwe kunstgrasbanen gespeeld.

 

Ook nieuw zijn de ballen waar we mee gaan spelen. De Tretorn XL2 zijn niet meer toegestaan en zullen dus vervangen worden door een nieuwe variant. Verder zal het toernooi zal dit jaar gespeeld worden op normale niveau-indeling en niet meer, zoals afgelopen 2 jaar, op actuele ranking.

Het toernooi werd regelmatig “aangekleed” aan de hand van thema’s zoals “muziek”, “Volendam” en “Texel” (sinds dat thema verkopen we, als eerste vereniging in Nederland, het Texels bier ‘Skuumkoppe’). Vanaf dit jaar zullen we “Indrukwekkend” aangekleed worden in de kleuren oranje-zwart.

 

Tevens werd de finaledag in het verleden opgeleukt met live muziek: Bandzanger Eddo van Gelderen kwam jaren met zijn karaokeset, maar ook De Sjonnies (Bart Bakker), Leo Bosch (toetsenist\zanger) en de poptroebadoer (Eugène Lagerwey) brachten muzikaal vermaak.

 

Dit jaar gooien we het over een andere boeg en zal er een DJ aanwezig zijn om ons van fantastische muziek te voorzien. 

 

Tot 15 jaar geleden werden de finales nog met scheidsrechters gespeeld. Dat gaf vaak meer ruzie en ergernis dan zonder.

 

Ook de “prijzentafel” zoals we die in het verleden hadden behoort tot het verleden. We maken gebruik van TennisDirect cadeaubonnen. Het prijzengeld hebben we zelfs kunnen verhogen.

 

Als extraatje, en ondertussen een begrip in tennisland, hebben we op de vrijdagavond de loterij waarbij geweldige prijzen worden verloot onder de deelnemers van het toernooi. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je aanwezig bent bij de loterij.

 

Als we zo terug kijken op de afgelopen 30 jaar, blijkt maar weer dat het Apollo4-toernooi het waard is om weer 30 jaar vooruit te gaan als een “Indrukwekkend dubbeltoernooi”!